Flageolet boon

Flageolet boon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Flageolet wordt gezien als een boon uit Frankrijk. Een stevig en lichtgroen boontje. Het is net een verfijnde Franse dame. Met een sierlijke ingetogenheid. De boon blijft heel bij het koken. En heeft een romige smaak.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 23 g eiwit
 • 60 g koolhydraten
 • 25 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B2 en ijzer, natrium en kalium
 • Energetische waarde: 1.393 kJ (343 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Salade
 • Soep
 • Bij vis
 • Bij vlees
 • Bij wild
 • Franse keuken

 

 

+ Meer informatie

Phaseolus coccineus. Of pronkbonen. Ooit kwamen ze uit Mexico. Geteeld door de hoogstaande beschavingen van de Tolteken, Zapoteken of Azteken. Nu zijn ze geliefd in Europa. En dan vooral in Engeland. Daar hebben ze een hele rits van speciale rassen. Maar wij hebben er ook één. Onze eigen Boerentenen. Dit ras is van oudsher verbonden met Nederland, en met onze Vlaamse buurtjes.

Het pronkbonengeslacht

Pronkbonen zijn expressief. Ze produceren wilde wingerds. Grote bloemen met diepe kleuren. Lange lellen van peulen. En reuzen van bonen. Ondanks die weelderige natuur zijn pronkbonen een vergeten groente. En dat is jammer.

De Boerentenen pronkboon in jouw hart

Qua kleur steken de Boerentenen een beetje minnetjes af bij de overige pronkboonbroeders met spikkels. De zaden zijn plat en crème wit met een vleugje geel. Kijk even goed naar ze. En je beseft het. Die naam Boerentenen komt niet helemaal uit de lucht vallen. Een onfrisse constatering. Gelukkig gaan ze ook onder de namen Boerenklompen, Roomsche Boonkes, Molboon, Aardappelboontje, Priesterboon, Paterssloffen en Olifantsboon. Dat helpt iets om ze weer te zien als boon. En een lekkere boon is het. De smaak is top. Lichtzoet, met nog iets van de groene frisheid van de verse peul. Ze blijven heel bij het koken en zijn romig van structuur.

De Boerentenen pronkboon in jouw keuken

Boerentenen zijn net zo veelzijdig als ze groot zijn. Doe als de Vlamingen. Serveer ze met lamsvlees in Madeira saus. Een andere Vlaamse lekkernij. Boerentenen in een Hutsepot met savooi, rapen, ui, wortel en pastinaak. Of zoek het wat dichter bij huis. Stoof ze met tomaten en ui. Kook een soep van Boerentenen en mergpijp met verse groenten van het seizoen. Gebruik ze in een frisse salade. Of hou het simpel. Kook de pronkbonen. Wat druppen olijfolie en citroen, een snufje zeezout en wat blaadjes oregano erover. En klaar.

Vergeet die tenen. Geniet van de bonen.

Rariteit: windkering

Pronkbonen zijn sterk. Ze hebben weinig last van ruwe weersomstandigheden. Doordat de planten niet snel kapot waaien, dienen ze vanouds als windkering om snijbonen, augurken, en vroeger ook tabak te beschermen.

Herkomst en verspreidingsgebied

De pronkboon groeide in het wild in Midden-Amerika op koele en vochtige hooglanden. Zo’n 2.000 jaar geleden begon de cultivatie van pronkbonen ergens in het zuiden van Mexico. Het waren wellicht de Tolteken in de Vallei van Mexico of de Zapoteken en Azteken in de Oaxaca regio die deze bonen voor het eerst op hun veldjes vertroetelden. Deze hoogstaande beschavingen verspreidden de boon naar het zuiden van de Verenigde Staten. En naar beneden, van Guatemala, Honduras, El Salvador en Panama tot aan Colombia en Peru.

Spaanse ontdekkingsreizigers namen de pronkbonen in de zestiende eeuw mee naar Spanje. Vandaar was de oversteek naar Italië en Frankrijk snel gemaakt. Later kwamen de pronkbonen in Noord-Europa terecht. Omdat ze van koel en vochtig weer houden, waren ze daar een grote hit. Vooral in Engeland.

Pronkbonen worden nu op kleine schaal geproduceerd in gebieden met een mild klimaat in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika.

Elk gebied heeft unieke bonen die kenmerkend zijn voor de streek. Boerentenen is een ras wat van oudsher verbonden is met de lage landen van België en Nederland.