Domingo Rojo boon

Domingo Rojo boon

from 4.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Zie hier de Domingo Rojo boon. De Spaanse naam betekent ‘rode zondag’ of zoiets als ‘bloedige zondag’. Tja, deze boon is natuurlijk behoorlijk rood. Maar wat nou die zondag er mee te maken heeft? Gelukkig gaat hij ook onder de namen Mexican Red en Montezuma Red. Daar kunnen we iets mee. Want dat is waarschijnlijk een verwijzing naar de laatste keizer van het Azteekse rijk in Mexico. Een terecht eerbetoon, aangezien dit één van de volken was die aan de wieg stonden van de bonenteelt. De Domingo Rojo is een klein, stevig boontje dat heel blijft bij het koken. De smaak is zacht maar intens. Het kooknat wat ze geven is vol en doet denken aan gebonden bouillon.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 23 g eiwit
 • 61 g koolhydraten
 • 15 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan foliumzuur, vitamine B1, B5, B6 en C en aan ijzer, kalium, calcium, magnesium, koper, zink en mangaan
 • Energetische waarde: 1.408 kJ (337 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Afrikaanse keuken
 • Bij rijst
 • Bij (varkens)vlees
 • Creoolse keuken

 

 

+ Meer informatie

De eerste teelt van zijn voorouder begon ooit ergens in Mexico of het Andesgebergte. Dat was de start van een uitgebreid geslacht. Wat zich door de eeuwen in allerlei variëteiten over de aardbol verspreidde.

Het geslacht van Nieuwe Wereld bonen

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel maten en tinten dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van een paar voorouders. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. De kudde is ondertussen uitgedijd tot duizenden bonen. En ze hebben allemaal hun eigen karakter.

De Domingo Rojo boon in jouw hart

Neem nou de Domingo Rojo boon. De Spaanse naam betekent ‘rode zondag’ of zoiets als ‘bloedige zondag’. Tja, deze boon is natuurlijk behoorlijk rood. Maar wat nou die zondag er mee te maken heeft? Gelukkig gaat hij ook onder de namen Mexican Red en Montezuma Red. Daar kunnen we iets mee. Want dat is waarschijnlijk een verwijzing naar de laatste keizer van het Azteekse rijk in Mexico. Een terecht eerbetoon, aangezien dit één van de volken was die aan de wieg stonden van de bonenteelt. De Domingo Rojo is een klein, stevig boontje dat heel blijft bij het koken. De smaak is zacht maar intens. Het kooknat wat ze geven is vol en doet denken aan gebonden bouillon.

De Domingo Rojo boon in jouw keuken

Dit is de boon voor frijoles rojos con arroz. Ofwel rode bonen en rijst. Het gerecht van de Creoolse keuken. De keuken van de 'Gens de Couleur', of de ‘Criollos’, een volk met multiraciale afkomst. Een keuken die Spaanse, Franse en Afrikaanse invloeden combineert tot een simpel maar geraffineerd geheel. Dus doe je rode boontjes in een pan met varkenskarbonades, rode paprika, ui, bleekselderij, iets tijm, cayennepeper en een laurierblad. Lekker langzaam stoven. En dan opdienen op een bergje rijst. Zo werkt dat dus, frijoles rojos con arroz.

De Domingo Rojo voor gekleurd raffinement in je keuken.

Rariteit: wasdag en bonen

Rode bonen en rijst staat nog steeds voor traditie in Louisiana, het centrum van de Creoolse keuken in Amerika. Het was een gerecht dat de huisvrouwen in Louisiana op maandagen maakten. Waarom op maandag? Ze gebruikten het vlees wat over was van het zondagsmaal. En maandag was wasdag. De bonenstoofpot kon lekker langzaam sudderen terwijl de vrouwen druk waren met onderbroeken schrobben. (Misschien is die zondag in de naam toch nog logisch.)

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. De Maya’s en Azteken teelden bonen, maïs en pompoen. Ze noemden de gewassen de Drie Gezusters. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus per ongeluk Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

Door de eeuwen werd de gewone boon op veel plekken doorgekweekt. Dat heeft geresulteerd in unieke bonen die kenmerkend zijn voor een streek. De Domingo Rojo bonen worden nu met name in de Verenigde Staten en Mexico geteeld.