Classic Cranberry boon

Classic Cranberry boon

from 1.75
Gewicht:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Classic Cranberry boon stamt waarschijnlijk af van een lokaal ras uit Colombia. Daarom heet hij ook Frijol Cargamanto Rojo. Het is een beeldje. Ivoorwit met wijnrode strepen en vlekjes. Helaas verdwijnt die schakering bij koken. Maar daar komt wel iets voor terug. Deze bonen zijn lichtzoet met een toon van kastanje. Stevig en toch romig. Door de dunne schil en hun textuur binden ze het kookvocht.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 24 g eiwit
  • 66 g koolhydraten
  • 27 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan foliumzuur, vitamine B1, B6 en ijzer, calcium en natrium
  • Energetische waarde: 1.452 kJ (347 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Bij pasta
  • Bij verse groenten
  • Bij kruidig
  • Bij pikant
  • Bij zuur

 

 

+ Meer informatie

De eerste teelt van zijn voorouder begon ooit ergens in Mexico of het Andesgebergte. Dat was de start van een roemrucht geslacht. Wat zich door de eeuwen in allerlei variëteiten over de aardbol verspreidde.

Het Phaseolus vulgaris geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel vormen en kleuren dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van één en dezelfde voorouder. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. Het is een groep van duizenden bonen. Stuk voor stuk markante jongens.

De Classic Cranberry boon in jouw hart

De Classic Cranberry boon stamt waarschijnlijk af van een lokaal ras uit Colombia. Daarom heet hij ook Frijol Cargamanto Rojo. Het is een beeldje. Ivoorwit met wijnrode strepen en vlekjes. Helaas verdwijnt die schakering bij koken. Maar daar komt wel iets voor terug. Deze bonen zijn lichtzoet met een toon van kastanje. Stevig en toch romig. Door de dunne schil en hun textuur binden ze het kookvocht.

De Classic Cranberry boon in jouw keuken

De Classic Cranberry absorbeert de smaak van andere ingrediënten. Waarbij hij hunkert naar de perfecte relatie. Zijn zoet met iets wat hartig of pikant smaakt. En daarin is keuze genoeg. Meng ze met gnocchi. Kook ze met pasta. Combineer ze met geroosterde pompoen. Of pureer ze in een soep met zuring. Andere partners met wie de Classic Cranberry boon vol liefde een symbiose aangaat? Chorizo, bacon of pancetta, ei, olijfolie, artisjok harten, rucola, citroen, chili, tomaten, prei, venkel, basilicum, koriander, pecorino kaas en feta.

Het is duidelijk. Met de Classic Cranberry kook je liefdevol.

Rariteit: verwarring

Vaak worden Borlotti’s aangezien voor Classic Cranberry bonen. Maar in feite zijn Borlotti bonen een sub-soort van de Classic Cranberry met een iets dikkere schil. Uiterlijk en smaak zijn bijna gelijk. Dus die verwarring levert geen grote culinaire rampen op. Overigens zijn nog veel meer bonen sub-soorten van de Classic Cranberry. Zoals bijvoorbeeld de Spaanse Toloso, de Tongues of Fire en Vermont Cranberry bonen.

Herkomst en verspreidingsgebied

Cultivatie van Nieuwe Wereld bonen begon in Mexico en de Andes. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Hoogstaande beschavingen zoals Maya’s en Azteken teelden bonen, maïs en pompoen. Ze noemden de gewassen de Drie Gezusters. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en inheemse indianen adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus per ongeluk Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

Classic Cranberry bonen groeien in al deze landen. Maar vooral Italië en Californië worden als hun thuishavens gezien.