Eye of the Goat boon

Eye of the Goat boon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

 

Sommige bonen leunen in uiterlijk aan bij het beestenrijk. Dat geldt zeker voor de Eye of the Goat boon. Het zijn ronde, bruingele knikkers met één of meer duidelijke, donkerbruine, ovale strepen overdwars. Open je zakje en honderden nieuwsgierige geitenogen kijken je onderzoekend aan. Bij het koken blijven deze balletjes heel en stevig, maar ze produceren toch een rijk en smaakvol kookvocht. Zelfs als je ze lang, lang suddert. Dat komt omdat de Eye of the Goat een stevig, maar dun en doorlaatbaar velletje heeft. Als ze gaar zijn, is hun textuur vol en zijdezacht. Maar het koken doet de ogen wel sluiten. Na de kook blijven ze achter in blind karamel. De smaak is lichtzoet, kruidig en intens.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 22 g eiwit
 • 63 g koolhydraten
 • 16 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B6, en foliumzuur, aan ijzer, koper, magnesium, mangaan en aan calcium
 • Energetische waarde: 1.457 kJ (347 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Potboon
 • Chili

 

 

+ Meer informatie

De eerste teelt van zijn voorouder begon ooit ergens in Mexico of het Andesgebergte. Dat was de start van een uitgebreid geslacht. Wat zich door de eeuwen in allerlei variëteiten over de aardbol verspreidde.

Familie gewone boon

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel maten en tinten dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van een paar voorouders. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. De kudde is ondertussen uitgedijd tot duizenden bonen. Met dezelfde afkomst. Maar toch zo verschillend. Sommige stoer. Ze laten je denken aan klei en de aarde, aan kiezels en rots. Andere verfijnd. Ze lijken op bloemen en schelpjes, op parels en de avondschemering. En tenslotte zijn er bonen die in uiterlijk aanleunen bij het beestenrijk. Letterlijk onderdeel van de kudde dus.

De Eye of the Goat boon in jouw hart

Dat laatste geldt voor de Eye of the Goat boon. Het zijn ronde, bruingele knikkers met één of meer duidelijke, donkerbruine, ovale strepen overdwars. Open je zakje en honderden nieuwsgierige geitenogen kijken je onderzoekend aan. Bij het koken blijven deze balletjes heel en stevig, maar ze produceren toch een rijk en smaakvol kookvocht. Zelfs als je ze lang, lang suddert. Dat komt omdat de Eye of the Goat een stevig, maar dun en doorlaatbaar velletje heeft. Als ze gaar zijn, is hun textuur vol en zijdezacht. Maar het koken doet de ogen wel sluiten. Na de kook blijven ze achter in blind karamel. De smaak is lichtzoet, kruidig en intens.

De Eye of the Goat boon in jouw keuken

Hun diepe smaak en heerlijk vocht maakt deze bonen geschikt voor twee uitersten. Kook ze eenvoudig met wat ui en knoflook. Of gebruik ze in een overdadig rijke chili. Ga even mee, voor dat laatste gerecht, naar Baja California, de meest noordwestelijke staat van Mexico, waar ze deze boon veel telen. Ze noemen de boon hier frijol Ojo de Cabra. Die bonennaam trekken ze daar wel verdomd ver door. De specialiteit in Baja is chili van Eye of the Goat bonen en … geitenvlees. Een geitenchili van top tot teen. Dus ga lekker geiten hoeden in je keuken. In een pan met chili pepers, geitenvlees, komijn, oregano, gerookte Spaanse peper, ui, knoflook en wat donker bier voelen je geitenoogjes zich goed.

Maak geitenchili. De kudde gelukkig, jij gelukkig.

Rariteit: 470 rassen

De Mexicaanse keuken zonder bonen is als een huis zonder fundering. Het schijnt dat er meer dan 470 verschillende bonenrassen in Mexico groeien.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. De Maya’s en Azteken teelden bonen, maïs en pompoen. Ze noemden de gewassen de Drie Gezusters. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus per ongeluk Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

Door de eeuwen werd de gewone boon op veel plekken doorgekweekt. Dat heeft geresulteerd in unieke bonen die kenmerkend zijn voor een streek. De Eye of the Goat bonen worden nu met name in het noordwesten van Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten geteeld.