Desi kikkererwt

Desi kikkererwt

from 1.75
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Van de kikkererwten worden de Kabuli en Desi het meest gegeten. Ze hebben dezelfde nootachtige smaak. Het zijn inwisselbare maten. Nou vooruit. Er is een klein verschilletje. De Desi moet iets langer koken.

Andere namen voor de bruine kikkererwt zijn Kala Chana of Bengal Gram. Stoere namen voor een boon met een lange geschiedenis.

Van de bruine kikkererwt worden ook splitkikkererwten gemaakt. De hele kikkererwten ontvellen en splijten. En het klusje is geklaard. Zonder het bruine vlies zijn de splitkikkererwten glorieus geel en daarom heten ze ook Yellow Gram. Een andere naam is Chana dhal.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 25 g eiwit
  • 47 g koolhydraten
  • 11 g voedingsvezels
  • 4 g vet
  • Ze zijn rijk aan lysine, tryptofaan, vitamine B1, B6, foliumzuur, magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink
  • Energetische waarde: 1.368 kJ (327 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 6-8 uur
  • Koken: 1-2 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Curry
  • Indiase keuken

 

 

+ Meer informatie

Kikkererwten zijn stoere bonen met een lange geschiedenis.

Het kikkererwtengeslacht

De kikkererwt komt in verschillende kleuren. Je hebt de grote, gele Kabuli. En de kleine, bruine Desi-variant. De meest bijzondere van het stel is het kleinst en pikzwart. Dat is de Ceci Neri.

Het zijn net toverballen. Vers zijn de drie rassen groen. Bij het drogen kleuren ze allemaal geel van binnen. Maar de buitenkant naar geel, bruin of zwart.

De Desi kikkererwt in jouw hart

De Kabuli en Desi worden het meest gegeten. Ze hebben dezelfde nootachtige smaak. Het zijn inwisselbare maten. Nou vooruit. Er is een klein verschilletje. De Desi moet iets langer koken.

Andere namen voor de bruine kikkererwt zijn Kala Chana of Bengal Gram. Stoere namen voor een boon met een lange geschiedenis.

Van de bruine kikkererwt worden ook splitkikkererwten gemaakt. De hele kikkererwten ontvellen en splijten. En het klusje is geklaard. Zonder het bruine vlies zijn de splitkikkererwten glorieus geel en daarom heten ze ook Yellow Gram. Een andere naam is Chana dhal.

De Desi kikkererwt in jouw keuken

Desi bruin of Kabuli geel. Wat maakt het uit. Als kok kijk je niet op een kleurtje. Wil je toch op authentiek? Volg de hele of gespleten bruintjes naar de wereld van de curries. Die uit India wel te verstaan. En dat is geen kleine onderneming. Want waar te beginnen? Met de curry met paksoi en gamba’s? Met de kikkererwtencurry met mango? Met de curry met spinazie? Met de curry met lamsvlees? Met de kikkererwtencurry met aubergine? Of toch met de curry met kip en kokosmelk?

Kikkererwtencurries. Er zijn er te veel. Het is een kwelling voor twijfelaars. Gelukkig twijfel jij nooit.

Rariteit: Turks sprookje

Wat men eet, daar schrijft men over. Nohut oġlan of kikkererwtje is een lief Turks sprookje over een jongetje zo klein als een kikkererwt. Geïnspireerd op de Desi.

Herkomst en verspreidingsgebied

Een stukje terug in de tijd. De teelt van de bruine Desi begon al tussen 9000—8000 v. Chr. in de Vruchtbare Sikkel. Een gebied dat in het Midden-Oosten lag. Vanaf daar reisde de Desi naar India, Noord-Afrika, Zuid-Amerika en het Middellandse Zeegebied. Op zijn toer transformeerde de Desi tot de gele Kabuli.

De streek rond de Middellandse Zee is tegenwoordig de grootste producent van de gele kikkererwt. En India wint met de Desi-teelt. Met Pakistan, Iran, Turkije, Myanmar, Ethiopië en Mexico op de tweede plaats. Het is niet duidelijk wanneer de Ceci Neri om de hoek kwam kijken. In ieder geval groeit dit zwarte ras alleen rond Puglia in Italië.