Citroenboontje

Citroenboontje

from 2.45
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

 

Het Citroenboontje hoort bij de bonenclan. Het is een schatje. Misschien een beetje nuffig. Daarom is de andere naam Juffertjesboon. Ze zijn absoluut Nederlands. Dit kleine boontje is zachtgeel met een bescheiden bruin ringetje rond het oog. Ze hebben hun temperamentvolle verleden (hun wortels liggen in Latijns-Amerika) al lang afgeschud. En voelen zich nu het best in de klei. Van Noord-Holland wel te verstaan. Hun smaak doet denken aan die van witte bonen. Maar dan minder sloom. En hun schil is net iets stugger. Ze houden dus beter vorm bij het koken. Ergo. Het is een schatje met bite.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 22 g eiwit
 • 61 g koolhydraten
 • 24 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine C, aan ijzer en calcium
 • Energetische waarde: 1.414 kJ (337 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Potboon
 • Bij groenten
 • Bij kruidig (peper)
 • Bij zoet (stroop)
 • Hollandse keuken

 

 

+ Meer informatie

Zijn betovergrootvader was een Peruaans of Mexicaans lefgozertje. Dat zich zonder schaamte vermenigvuldigde. De start van het bonengeslacht Phaseolus vulgaris.

Het Phaseolus vulgaris geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel vormen en kleuren dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van die ene voorouder. Toch is dat zo. Ze zijn allemaal van het Phaseolus vulgaris geslacht. Een clan van vele duizenden bonen.

Het Citroenboontje in jouw hart

Het Citroenboontje hoort bij de clan. Het is een schatje. Misschien een beetje nuffig. Daarom is de andere naam Juffertjesboon. Ze zijn absoluut Nederlands. Dit kleine boontje is zachtgeel met een bescheiden bruin ringetje rond het oog. Ze hebben hun temperamentvolle verleden al lang afgeschud. En voelen zich nu het best in de klei. Van Noord-Holland wel te verstaan. Hun smaak doet denken aan die van witte bonen. Maar dan minder sloom. En hun schil is net iets stugger. Ze houden dus beter vorm bij het koken. Ergo. Het is een schatje met bite.

Het Citroenboontje in jouw keuken

Het Citroenboontje is een echt streekproduct. Ideaal om de Hollandse keuken te laten herleven. Culinair frunniken met dit boontje moet je niet doen. Dan gaat hun subtiele smaak verloren. Kook de Citroenboontjes en serveer ze met gemalen zwarte peper. Of met wat boter en stroop. Ouderwets? Zeker. Eenvoudig? Zeker. Heerlijk? Zeker.

Hup Holland.

Rariteit: Wieringer courant 1941

Het feit dat het Citroenboontje al lang in Noord-Holland groeit, bewijst een stukje uit de Wieringer courant van 23 oktober 1941.

De kop van het artikel luidt “Verslag stamboonen vergelijkingsproef.” De schrijver J. v. Beek beschrijft een groeiproef voor veldjes met verschillende bonen. “Vergeleken werden de volgende rassen: 1. Noord-Holl. Landras; 2. Nrd. Hollands witte krombek; 3. Citroenboon; 4. C.B. 345/381; 4. Heersema’s stroogele; 5. Witte stamboon C.B; 6. Toi’s bruine boon; 8. Ceka bruine boon.”

Al met al eindigt het Citroenboontje op de vijfde plek. Dit had vooral te maken met de groei. “Bij de opkomst was er direct verschil waar te nemen doordat verschillende veldjes onregelmatig opkwamen. Dit betrof de volgende rassen: Citroenboon; C.B. 345/381; Heersema’s stroogele.”

Gelukkig besluit de schrijver met de volgende opwekkende woorden: “Alle rassen groeiden best en het was een gezond gewas.”

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Ontmoet de Olmeken, Zapoteken, Maya's en Tolteken. Hoogstaande indiaanse culturen uit het oude Mexico. Zij teelden bonen, maïs en pompoen. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen sloten ze in hun hart. Nadat Columbus per ongeluk Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

In de loop van de tijd is in vele landen de gewone boon flink doorgekweekt. Zo zijn er talloze unieke bonen ontstaan die kenmerkend zijn voor een land of streek. Het Citroenboontje is een oer-Hollands streekproduct.