Duivenerwt

Duivenerwt

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Duivenerwten zijn een tikje tropisch. En met namen als katjang goedé, caja erwt, fio-fio, Congo erwt, gandule of goongo erwt hebben ze wat ons betreft al gewonnen. Onze duifjes hebben een aparte smaak. Zoet en scherp tegelijk. Ze zijn stevig en melig van structuur na het koken. Vers zijn ze helgroen. Maar gedroogd lijken het net kiezels … of duiveneieren. Beige met grijsbruine spikkels.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 25 g eiwit
  • 47 g koolhydraten
  • 11 g voedingsvezels
  • 4 g vet
  • Ze zijn rijk aan acht essentiële aminozuren, vitamine B1, B3, B6, foliumzuur, magnesium, ijzer en kalium
  • Energetische waarde: 1.435 kJ (343 kcal)

Bereiden:

  • Weken: optioneel
  • Koken: 45-60 minuten

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Afrikaanse keuken
  • Caribische keuken
  • Indiase keuken

 

 

+ Meer informatie

Is het nou een erwt of een boon? En wat hebben duiven er mee te maken? Wat kan het schelen!

Lesje duivenerwt

Voor de liefhebbers van de feiten. Duivenerwten lijken door de ronde vorm op gewone erwten. Toch is er een groot verschil. Ze zijn namelijk niet van het officiële Pisum erwtengeslacht maar van het Cajanus geslacht. (Ja, we zijn kniesoren.) Hoe het ook zij. Beide geslachten horen tot de vlinderbloemenfamilie. Wat ze officieel allebei tot boon maakt.

De duivenerwt in jouw hart

Duivenerwten zijn een tikje tropisch. En met namen als katjang goedé, caja erwt, fio-fio, Congo erwt, gandule of goongo erwt hebben ze wat ons betreft al gewonnen. Onze duifjes hebben een aparte smaak. Zoet en scherp tegelijk. Ze zijn stevig en melig van structuur na het koken. Vers zijn ze helgroen. Maar gedroogd lijken het net kiezels … of duiveneieren. Beige met grijsbruine spikkels.

De duivenerwt in jouw keuken

Tropische baasjes vragen om een tropische hand. Ben je er klaar voor? Je eerste stop is India. Een beetje Indiase kok zweert bij gesplitste duivenerwten of Toor dhal. En jij dus ook. Als onmisbaar ingrediënt voor de beroemde Indiase sambhar soep. Je tweede stop is de Caraïben. Combineer duivenerwten met rijst, hete pepers, tomaten, varkensvlees of kip in ‘arroz con gandule’. Je derde stop is Afrika. Een Afrikaanse kok stampt de duifjes wel eens tot meel. (Vooruit, jij mag het kant en klaar kopen.) Maar dan. Meng het tot een pasta. Uien, pepers en rivierkreeft er door. En stomen maar die meelballetjes. Maar dan wel in bananenblad.

Voel je het tropisch genot?

Rariteit: luizige duivenerwt

Deze boon heeft een bijbaan. In Thailand en China kweken ze op de struiken van de duivenerwt schildluizen. De luizen scheiden een soort harsachtige vloeistof uit. Dit is grondstof voor de kleurstof Cochenille rood. Die van de roze koeken en rode M&Ms. Yek!

Herkomst en verspreidingsgebied

Hun teelt begon zo’n 3.500 jaar geleden in het oosten van India. Omdat ze heel goed tegen droogte en hitte kunnen, verspreidden ze zich naar Afrika, Azië, Mexico, Centraal-Amerika en de Caraïben .

Tegenwoordig groeien duivenerwten vooral in India, Myanmar, Kenia, Malawi, Uganda en Tanzania. Het is een tropisch baasje.