Blauwschokker kapucijner

Blauwschokker kapucijner

from 1.75
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Blauwschokker kapucijners in bloei doen delicaat aan. Ze klimmen met lieflijk paarse bloemetjes de hoogte in. Daarna is het tijd voor bonken van paarse peulen. En daaruit komen de gekreukte helden, onze kapucijners. Net uit de peul zijn ze frisgroen, gedroogd verkleuren ze naar vaal groenbruin. Maar onder die verschoten jas, zijn ze lang niet gek. Lichtzoet, iets aards met een speciale kruidige toon. In de erwtenfamilie is de benaming verwarrend. Kapucijners heten ook wel Grijze erwten, Vale erwten, akkererwten of velderwten. Gelukkig gaan ze in de volksmond ook onder de naam Raasdonders. En dat is weer lekker herkenbaar.

    De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

    • 20 g eiwit
    • 43 g koolhydraten
    • 20 g voedingsvezels
    • 2 g vet
    • Ze zijn rijk aan vitamine C, aan ijzer, en aan calcium
    • Energetische waarde: 1.286 kJ (305 kcal)

    Bereiden:

    • Weken: 8 uur
    • Koken: 40-60 minuten

    Bewaren:

    • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

    Suggesties voor gebruik:

    • Bij spek
    • Bij varkensvlees
    • Bij zoet
    • Bij zuur
     

    + Meer informatie

    Boers. En toch een delicatesse. En met een rijke historie. Dat zijn voor ons de Blauwschokkers in een notendop.

    Het Pisum savitum geslacht

    Kapucijners behoren tot het Pisum savitum geslacht. Het geslacht van de erwtjes. Het is een familie met twee gezichten. De chique kant heeft ronde, gladde zaden. Zoals de doperwt, suikererwt, Groene en Gele erwt. En dan heb je de boerse tak. Ze zien er verkreukeld uit. Zoals de kapucijner en Grauwe erwt. Maar wat zei je moeder? Ga nooit op het uiterlijk af. En ook hier gaat dat op. Doordat de verfrommelde familieleden een andere zetmeelsamenstelling hebben, zijn ze vaak smakelijker dan hun uitgestreken familieleden.

    De Blauwschokker kapucijner in jouw hart

    Blauwschokker kapucijners in bloei doen delicaat aan. Ze klimmen met lieflijk paarse bloemetjes de hoogte in. Daarna is het tijd voor bonken van paarse peulen. En daaruit komen de gekreukte helden, onze kapucijners. Net uit de peul zijn ze frisgroen, gedroogd verkleuren ze naar vaal groenbruin. Maar onder die verschoten jas, zijn ze lang niet gek. Lichtzoet, iets aards met een speciale kruidige toon. In de erwtenfamilie is de benaming verwarrend. Kapucijners heten ook wel Grijze erwten, Vale erwten, akkererwten of velderwten. Gelukkig gaan ze in de volksmond ook onder de naam Raasdonders. En dat is weer lekker herkenbaar.

    De Blauwschokker kapucijner in jouw keuken

    Al is het maar voor één keer. Ga met je Raasdonders terug in de tijd. En plons in de periode van de V.O.C. Op de schepen van die Nederlandse compagnie ging vooral gedroogd voedsel mee. Scheepsbeschuit, peulvruchten en spekvet. De gewone bemanning moest het daar mee doen. Maar aan de tafel van de kapitein was dit basismaal toch een feest. Het geheim? Zijn tafelzuren. Maak dit Captain’s dinner. Kapucijners op een grote schaal. Gefruite uitjes en gebakken spekjes op de rand. En dan maar uitstallen die bijgerechten: gebakken uien, zilveruitjes, zoetzure augurkjes, komkommerschijfjes in azijn, piccalilly, chutney, grove mosterd, zoete stukjes ananas en een gesnipperde rauwe ui.

    Captain’s dinner of in oud-Nederlands Capucijnders op zijn scheeps. Voedzaam. Goed tegen scheurbuik. Maar vooral zalig.

    Rariteit: "Ik heb Kaapse Raasdonders besteld."

    Raasdonders komen zo maar voor in het boek Otje van Annie M. G. Schmidt. Daarin ontsteekt admiraal Strafport in grote woede tegen juffrouw Twiddel, de eigenaresse van een eethuisje. Hij tiert en vloekt, en roept tenslotte tegen de arme juf: “Wat moet dit betekenen! Ik heb Kaapse Raasdonders besteld en wat krijg ik? Flenzen! Fletse tetse flenzen!” Toch fijn, die passie voor de kapucijner in een kinderboek.

    Herkomst en verspreidingsgebied

    Net als de linze en kikkererwt moesten ook de erwten tussen 9000—8000 v. Chr. er aan geloven. Cultivatie. Dit gebeurde in de Vruchtbare Sikkel, een gebied in het Midden Oosten.

    Erwten kunnen bijna elk klimaat aan. In de volgende eeuwen verspreidde het erwtengeslacht zich daarom in een groot gebied. Rond 4000 v. Chr. verschenen ze op het toneel in West-Europa. Ze gingen verder naar het noorden, naar de Kaukasus en Oost-Europa. En naar het oosten waar ze rond 2000 v. Chr. India en China bereikten.

    Erwten groeien tegenwoordig overal in de wereld. Maar vooral Noord-Europeanen omarmden het erwtengeslacht als belangrijk onderdeel van hun keuken en cultuur. Onze Raasdondertjes komen uit Nederland.